2012-2013

Billeder og beskrivelser fra foreningens arrangementer i 2012 og 2013

Vikingemad 2013

Lørdag den 17. august 2014 var vi nogle stykker (15), der var mødt frem på formandens bopæl for at spise Vikingemad.


Det var en stor succes, takket være Solveig som stod for det praktiske i arrangementet.


Hun havde pakket en lammekølle ind i hø, lagt den ned i en fordybning foret med varme sten og derefter dækket hele redeligheden til i nogle timer.



Yderligere havde hun sat tre kyllinger på spid over en sagte ild, hvorover hun også tilberedte brændenældesuppe med svampe. Der var også en grønsagsret indeholdende gule ærter m.m.


Yderligere havde hun sømmet to laksesider fast på et par stykker træ, så de kunne stå i nærheden af ilden og blive stegt.



Herlige retter, der formentlig ikke kunne tilberedes bedre på et nutidigt komfur eller ovn. Hertil fik vi mjød, vin eller øl ad libitum.


Antvorskov rundt 2012

Torsdag den 13. september 2012 var vi en lille skare, der deltog i arrangementet,

der blev forestået af Slaglosias formand, Torben Hansen.



En spændende og oplysende tur rundt om resterne af Antvorskov gamle kloster og slotsruin, hvor Torben øste af sin enorme viden om netop dette område, som han var med til at undersøge for ca. 20 år siden.



Ruinerne har lidt en sørgelig skæbne, idet flere på hinanden følgende ejere af området har revet ned,gravet op og har solgt klostrets og slottets byggematerialer til egen fordel. Det vil være en fryd for enhver fortidsinteresseret, hvis området der er fredet blev vedligeholdt og eventuelle bygningsrester blev synliggjorte på en måde så besøgende med egne øjne kunne se samtlige bygningers placering og udseende. Her tænker jeg på den plan der for ca. 20 år siden var fremme om, at man skulle synliggøre det eksisterende og med små hække anskueliggøre de forsvundne bygningers placering og størrelse.


Vi deltagere fik et fint og detaljeret indblik i, hvordan der engang så ud.


Mølletur 2012

Lørdag den 25. august 2012 var vi nogle stykker, der ikke gik glip af en yderst interessant og hyggelig ekskursion til resterne af de tidligere vandmøller beliggende i skovområdet mellem Store og Lille Åmose.



Vi kørte i egne biler ad små og smalle veje, og havde første stop ved Bro Mølle, hvor vi var nede og se starten på betonrøret, hvorigennem Åmose Å, på en strækning af 900 meter løber i nordvestlig retning mod Tissø. Efter dette syn, der for nogen af os var kedeligt, idet man her netop sørger for at Åmosens vandstand sænkes, kørte vi videre og gjorde holdt ved Rangle Mølle, hvor turens næste mølle blev anskueliggjort af Mogens Pedersen, bedre kendt som ”barberen”. Herefter fortsattes ad smukke sommerveje til Strids Mølle, som Mogens´ far var møller på fra 1950 og frem. Mogens kunne fortælle en mængde fra det virkelige liv på en vandmølle fra dengang, idet han var ca. 6 år gammel, da de kom til møllen. Mogens´ farfar var også møller, så der var ikke meget vi ikke kunne få svar på angående vandmøllerne i området. Vi så stedet, hvor Øresø Mølle har ligget, ligesom vi var ved Gryde Mølle og Kongens Mølle, inden vi kørte til Fugledegård ved Tissø, hvor vi drak den medbragte kaffe og fik et par stykker af Annies fremragende kage og vi var alle sammen enige om, at denne tur med SLAGLOSIA havde været en succes.



Tur til Sagnlandet Lejre 2012

Søndag den 7. juli 2012 gik turen til Lejre. Vi mødtes med Solveig i hendes stenalderhytte, hvor vi fik et indblik i stenaldermenneskets liv.


Vi mødte også en nordmand, der var en sand mester i at lave flinteredskaber.

Solveig viste os en fantastisk kniv, han havde lavet til hende.



Lejre er jo et forsøgscenter, og en anden nordmand var i gang med nogle forsøg,

der skulle vise en mulig metode til fremstilling af beg uden at efterlade spor af produktionsredskaber. Man havde og brugte nemlig beg i stenalderen, men der er ikke, som fra bronze- og jernalder, fundet keramik der har indgået i fremstillingen.

Endvidere fik vi en fantastisk oplevelse i mødet med en inuitfamilie.



Dels gav en fanger en uhyre levende beretning om, hvordan man jager kaskelothvaler fra kajak, og dels fik vi vist og beskrevet det store arbejde der kræves, for at samle vægemateriale, tænde og vedligeholde ilden i en olielampe. Man følte sig virkelig privilegeret da man kom hjem og trykkede på el-kontakten.



Turen sluttede hos pottemageren, som fremstillede kopier af keramik, fundet ved udgravninger. Dette skulle vise sig at blive dagens scoop, da Torben genkendte en type som formentlig findes på en lokalitet i Gudum, men som pottemageren ikke kendte til.


Nyheder

Billeder fra foreningens arrangementer


Nyere billeder ligger på selve billedsiden. Billeder og beskrivelser fra arrangementer i 2013 og 2012 ligger på denne side, mens  ældre arrangementer ligger under fanebladet Før 2012.